”Med DEK kan man få det bästa av två världar”

Som Scrum master är Igor Lazegic spindeln i nätet som får arbetet att flyta på mellan kunden Ericsson och DEK:s utvecklingsteam i Sverige och Vietnam. Via DEK Technologies får projektägaren både en smidig kontaktyta i Sverige, samtidigt som man når affärsnytta och effektivitet genom ett team i Vietnam.

DEK Technologies outsourcing-modell ligger någonstans mitt emellan att sköta ett projekt helt inom sin egen organisation eller att lägga ut arbetet i ett lågkostnadsland. Via DEK får kunden en kombination – det bästa av två världar.

Igor Lazegic är en av personerna i ett team som sedan snart två år tillbaka fokuserar på utveckling och testning av mjukvara till system som används i Ericssons produkter. – Vårt uppdrag är så kallad DevOps och vi utvecklar processer för att automatisera build och testning av mjukvara som används i Ericssons system. Generellt syftar DevOps till konfiguration och underhåll av olika system, men i vårt uppdrag ingår också en stor del utveckling av själva systemet, berättar Igor.

Det mest intressanta är dock vad Igor och resten av teamet innebär för sin kund, i det här fallet Ericsson. Deras arbete utförs nämligen i två olika länder med sex timmars tidsskillnad. Teamet består av tre utvecklare i Sverige och fyra i Vietnam.

– Med den här lösningen får man det bästa av två världar. Du får en kostnadseffektiv lösning genom våra teammedlemmar i Vietnam, samtidigt som du också har nära kontakt och möjligheter till snabb kommunikation med oss i Sverige. Om projektledaren på Ericsson vill ha kontakt med mig kan hen bara gå till mitt skrivbord och ställa en fråga eller be om en genomgång. De får tillgång till personer som arbetar precis som att de vore en del av Ericsson.

Hur ser er arbetsmodell ut i praktiken?
– När arbetsdagen startar i Sverige så är klockan runt 14:00 i Vietnam, vilket innebär att vi har ett fönster på ungefär fyra timmar där vi jobbar tillsammans. Däremellan brukar vi säga att arbetsmodellen liknar ping-pong, skrattar Igor.
– När vi i Sverige avslutar arbetsdagen förser vi kollegorna i Vietnam med uppgifter, frågor eller problem vi behöver hjälp med, och när de slutar gör de samma sak fast till oss på plats i Sverige. På så sätt finns det någon som arbetar med projektet över många timmar och vi kan hitta lösningar effektivt och snabbt.

Själva arbetsmodellen är inte den enda styrkan. Förutom en kostnadseffektiv lösning får man via DEK också en agil organisation att jobba tillsammans med.
– Jag skulle säga att det är en styrka som våra team på DEK har. I och med att vi som företag är en ganska liten organisation är vi snabbfotade, lösningsorienterade och flexibla i våra metoder. Där det inom en större organisation kanske är längre vägar från idé till beslut hittar vi snabba vägar till lösningar. Dessutom vill vi på DEK lära oss, växa och
utvecklas – det gör att våra team kommer in i projekt med seriositet, nyfikenhet och
hunger.

Vill du veta mer om DEK Technologies outsourscinglösningar?

Besök www.dektech.se, kontakta oss på 08 – 751 65 00 eller info-se@dektech.com.au så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt företag.